Tak więc dziś przepis na kurczaka Gong Bao Ji z warzywami i orzeszkami nerkowca. Jest to piękne danie które bardzo okazale prezentuje się na talerzu. Oryginalna receptura została opracowana przez wybitną osobistości dworu cesarskiego gubernatora Syczuanu Dinga Baozhenga.
Czas przygotowania: 60 minut
Porcja na: 2 osoby
Składniki:
Składniki:
- 300 gramów piersi z kurczaka
- 1 duża zielona papryka
- 1 suszona papryka chilli (więcej jeśli ktoś lubi mocno ostre)
- 3 ząbki czosnku
- Pół łyżeczki świeżego startego imbiru
- 3 sztuki młodej cebulki ze szczypiorem
- 4 łyżki oleju do smażenia
- Szczypta pieprzu syczuańskiego
- 100 gramów orzechów nerkowca
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Marynata:
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka białego wytrawnego wina (oryginalnie w przepisie chińskie wino ryżowe)
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1,5 łyżeczki mąki kukurydzianej
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka ostrego sosu chilli
- 1 łyżka chińskiego octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
- Kurczaka kroimy w kostkę, składniki na marynatę łączymy ze sobą (oprócz mąki kukurydzianej), mieszamy z kurczakiem i odstawiamy na 30 minut
- Przed smażeniem zamarynowane mięso oprószamy mąką kukurydzianą
- Wszystkie składniki na sos mieszamy i odstawiamy na 30 minut
- Zieloną paprykę, czosnek i cebulkę kroimy na kawałki
- Na rozgrzaną patelnię dodajemy dwie łyżki oleju, smażymy kurczaka przez około 7 minut i odstawiamy na bok
- Następnie na tą samą patelnię dodajemy kolejne dwie łyżki oleju, wrzucamy posiekany czosnek, drobno pokrojoną paprykę chilli oraz tarty imbir
- Całość smażymy przez 30 sekund a następnie dodajemy zieloną paprykę oraz szczyptę pieprzu syczuańskiego i smażymy przez 1 minutę
- Na patelnię wlewamy przygotowany sos i dodajemy kurczaka
- Na koniec dodajemy orzechy nerkowca oraz cebulkę, chwilę podsmażamy, zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżeczkę oleju sezamowego
Gotowe danie podajemy z ryżem basmati i dekorujemy szczypiorem. W przygotowaniach korzystaliśmy z książki “Tao Smaku” a orientalne składniki zakupiliśmy w sklepie “Kuchnia Świata”.
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz