Paszteciki z mięsem doskonale sprawdzą się jako dodatek do barszczu na świątecznym stole. Mogą być również podawane jako samodzielne danie.
Czas przygotowania: 2 godziny
Ilość porcji: 40 pasztecików
Składniki:
Ciasto:
- 500 gramów mąki pszennej
- 250 gramów ciepłego mleka
- 2 łyżki oleju
- Jedno jajko “L”
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 7 gramów suchych drożdży
- 1 jajko (do posmarowania)
Farsz:
- 1 kilogram pokrojonego w kostkę mięsa z szynki wieprzowej lub łopatki wieprzowej
- 1 duża marchewka lub dwie mniejsze, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki
- 2 łyżeczki przyprawy do mięsa, np Knorr
- 100 mililitrów wody
- 2 łyżki oleju
Wykonanie:
Farsz:
- Do garnka dodajemy wszystkie składniki na farsz, doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy na małej mocy przez około godzinkę
- Po tym czasie mięso wraz z marchewką mielimy w maszynce lub malakserze, następnie dodajemy 8 łyżek sosu, który powstał podczas gotowania mięsa, całość mieszamy
Ciasto:
- Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem i wyrabiamy do momentu aż będzie elastyczne (około 10 minut na wolnych obrotach mieszadłem typu hak), można również ugniatać ciasto ręcznie
- Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę do wyrośnięcia
- Po tym czasie ciastko dzielimy na dwie porcje, każdą porcję rozwałkowujemy na pasek (jak na zdjęciach)
- Na brzegu wzdłuż paska układamy farsz, jak na zdjęciach poniżej, następnie zwijamy jak roladę, nierówności odcinamy i wykorzystamy na końcu do wykonania ostatniego trzeciego paska (z tak zwanych resztek ciasta)
- Roladę dzielimy na mniejsze kawałki, następnie paszteciki przenosimy na blachę wyłożona papierem do pieczenia, wierzch smarujemy delikatnie roztrzepanym jajkiem, pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 23 minuty (środkowy poziom, bez termoobiegu)
- Paszteciki piekłam na trzy tury
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz