Idealny przepis na pyszny domowy chleb z dodatkiem mąki pełnoziarnistej oraz nasion.
Czas przygotowania: 1 godzina wyrabianie ciasta + 12 godzin czas na wyrastanie
Porcja na: 3 bochenki
Składniki:
1. Zaczyn:
- Mąka pszenna 630 gr (typ 650)
- Woda 355 gr
- Sól 14 gr
- Drożdże świeże 3 gr
- Nasiona siemienia lnianego 20-50 gr
2. Gotowe ciasto:
- Mąka pszenna 380 gr (typ 650)
- Mąka pszenna pełnoziarnista 125 gr (typ 2000)
- Mąka żytnia pełnoziarnista 125 gr (typ 2000)
- Woda 460 gr
- Sól 14 gr
- Drożdże świeże 3 gr
3. Inne:
- Folia aluminiowa
- Trzy forma do pieczenia 26x12cm
Wykonanie:
4. Zaczyn:
- Łączymy drożdże z 1/3 wody i odrobiną cukru, mieszamy i odstawiamy na chwilę aż zaczną działać
- Mieszamy wszystkie suche składniki na zaczyn i dodajemy do nich rozpuszczone drożdże oraz resztę wody
- Wyrabiamy ciasto ręcznie lub w mikserze planetarnym aż do połączenia składników, w razie potrzeby dodajemy odrobinę wody
- Odstawiamy wyrobione ciasto na zaczyn przykryte folią aluminiową na około 12 godzin
5. Gotowe ciasto:
- Dodajemy drożdże do 1/3 wody z odrobiną cukru, mieszamy i odstawiamy na chwilę aż zaczną działać
- Wszystkie suche składniki na gotowe ciasto mieszamy i dodajemy do nich drożdże oraz pozostałą cześć wody
- Ciasto wyrabiamy w mikserze planetarnym lub ręcznie do momentu tworzenia jednorodnej masy a następnie porcjami dodajemy ciasto z zaczynu
- Jeśli składniki są za suche to ostrożnie dodajemy odrobinę wody
- Gotowemu ciasto pozwalamy odpocząć przez około godzinę po czym kilka razy je przekładamy
- Następnie dzielimy i formujemy ciasto a później wkładamy do posypanych mąką foremek(lub używamy papieru do pieczenia)
- Przygotowane formy odstawiamy w ciepłe miejsce i pozwalamy ciastu finalnie wyrosnąć przez około godzinę
- Nastawiamy piekarnik na 230 stopni i pieczemy przez 35 minut bez termoobiegu, warto ustawić formy na niskim poziomie
- Gotowe bochenki wyciągamy z formy i pozwalamy im ostygnąć
Pyszny chleb kroimy na grube kawałki i delektujemy się jego smakiem. Pozostałym chleb można zamrozić aby zachować jego świeżość.
#Mąż
Dodaj komentarz