Paź 232020

Tym razem zapraszamy do wypróbowania przepisu na pyszne muffiny marchewkowe. W smaku są wilgotne, aromatyczne i puszyste 🙂 Smacznego!

Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: około 18 babeczek

Składniki:

  • 3 średnie marchewki (około 250 gramów startej marchewki)
  • 225 gramów mąki pszennej
  • 100 mililitrów oleju
  • 150 gramów cukru
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołwej

Wykonanie:

Nadzienie:

  • Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o średnich lub małych oczkach
  • Do misy dodajemy jajka, cukier oraz cukier waniliowy i miksujemy na wysokich obrotach przez kilka minut
  • Następnie dodajemy olej i miksujemy na niskich obrotach przez kilka sekund
  • Do masy jajecznej dodajemy startą marchewkę
  • Do drugiej misy dodajemy: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, imbir oraz gałkę muszkatołową
  • Suche składniki dodajemy do masy marchewkowej i mieszamy łyżką do momentu połączenia się składników
  • ,

  • Papilotki umieszczone w metalowej formie wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut

Smacznego!
#Żona



Rating: 5.0/5. From 2 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar