Lut 082021
LoadingDodaj do ulubionych

Na tłusty czwartej proponujemy pyszne pączki z mniejszą liczbą kalorii! Odchudzone pączki pieczemy w piekarniku zamiast smażyć na głębokim oleju. Smakują równie dobrze jak te tradycyjne. Smacznego!

Czas przygotowania: 120 minut
Porcja na: około 20 pączków

Składniki:

Ciasto:

  • 150 mililitrów ciepłego mleka
  • 14 gramów suchych drożdży
  • 500 gramów mąki pszennej
  • 70 gramów cukru
  • 100 gramów miękkiego lub roztopionego masła
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 3/4 łyżeczki soli

Dodatki:

  • 400 gramów marmolady

Wykonanie:

  • Mąkę mieszamy z drożdżami i cukrem
  • Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do misy miksera i wyrabiamy za pomocą mieszadła typu hak przez około 15 minut, w trakcie mieszania dwa razy zatrzymujemy mikser i mąkę z dna misy zgarniamy za pomocą szpatułki. Ciasto wychodzi dość lepkie, ale właśnie takie ma być 🙂
  • Ciasto można również wyrabiać ręcznie
  • Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia
  • Po tym czasie ciasto wyrabiamy przez kilka minut ręcznie, w trakcie stolnice podsypujemy mąką
  • Tak wyrobione ciasto rozwałkowujemy na duży placek z którego wycinamy krążki o średnicy 8-10cm
  • Na środek każdego krążka kładziemy łyżeczkę marmolady, a następnie składamy ciasto do środka i formujemy kulki
  • Uformowane pączki przekładamy do papilotek i układamy na blachę do pieczenia
  • Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut
  • Pączki z wierzchu smarujemy mlekiem
  • Pieczmy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut, a 5 minut przed końcem zmniejszamy temperaturę do 170 stopni
  • Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem

Sprawdź też przepis na Faworki pieczone w piekarniku

Smacznego!
#Żona



Rating: 5.0/5. From 4 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar