Dziś przepis na wyrazistą w smaku tartę inspirowaną kuchnią meksykańską. Doskonale sprawdzi się w roli głównego dania obiadowego, ale także jako ciepła przekąska na imprezę ze znajomymi.
Czas przygotowania: 120 minut
Porcja na: 4 osoby
Składniki:
Ciasto:
- 250 gramów mąki pszennej (typ 650)
- 2 żółtka
- 1,5 łyżki śmietany 12%
- 100 gramów masła
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona cebula
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
- Garść pomidorów koktajlowych
- 200 gramów śmietanki 30%
- 1 łyżka śmietany 12%
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 jajko
- Ser Grana Padano do posypania
- Pieprz cayenne, pieprz czarny i sól do smaku
Wykonanie:
Ciasto:
- Mąkę, sól oraz pokrojone masło przekładamy do misy
- Całość wyrabiamy za pomocą miksera planetarnego lub ręcznie a po kilku minutach dodajemy żółtko i śmietanę
- Ciasto wyrabiamy jeszcze przez kilka minut, przekładamy na stolnice i formuje kule ciasta, którą przekładamy do lodówki na 1 godzinę
Farsz:
- Do miski wbijamy jajko i miksujemy ze śmietanką 30% przez minutę
- Następnie dodajemy łyżkę śmietany 12%, dwie łyżki koncentratu pomidorowego, sól pieprz czarny, pieprz Cayenne, całość mieszamy
- Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na patelni, przekładamy do sosu
- Następnie dodajemy kukurydzę oraz czerwona fasolę, dokładnie mieszamy
- Ciasto wyjmujemy w lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy na formę a następnie nakłuwamy widelcem
- Tak przygotowane ciasto przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub grochem
- Ciasto pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st (konwencjonalne, środkowy ruszt) razem z obciążeniem a później 5 minut bez obciążenia
- Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika, wykładamy nadzienie, posypujemy serem Grana Padano a na wierzchu układamy pokrojone w plasterki pomidory koktajlowe
- Następnie ponownie zapiekamy przez 25 minut w temp 180 stopni
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz