Dziś przepis na klasyczny domowy deser, czyli wafle czekoladowe. Szybkie w wykonaniu i mega smaczne. Doskonale pasują do kubka herbaty lub kawy.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: około 15 porcji
Składniki:
- 150 gramów masła
- 150 gramów cukru
- 150 mililitrów mleka
- 200 gramów wafli tortowych (6 dużych kwadratów)
- 240 gramów mleka w proszku
- 3 łyżki kakao
Wykonanie:
- Masło roztapiamy, następnie dodajemy cukier oraz płynne mleko i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia cukru
- Powstałą masę studzimy a następnie dodajemy mleko w proszku oraz kakao, całość mieszamy aż uzyskamy jednolitą konsystencję
- Wafle tortowe przekładamy masą czekoladową
- Przełożone wafle zawijamy w folię, obciążamy czymś ciężkim i pozostawiamy na 3h do zastygnięcia w lodówce
- Po schłodzeniu wafle kroimy na mniejsze kwadraty
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz