Lis 042020

Dziś przepis na klasyczny domowy deser, czyli wafle czekoladowe. Szybkie w wykonaniu i mega smaczne. Doskonale pasują do kubka herbaty lub kawy.

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: około 15 porcji

Składniki:

  • 150 gramów masła
  • 150 gramów cukru
  • 150 mililitrów mleka
  • 200 gramów wafli tortowych (6 dużych kwadratów)
  • 240 gramów mleka w proszku
  • 3 łyżki kakao

Wykonanie:

  • Masło roztapiamy, następnie dodajemy cukier oraz płynne mleko i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia cukru
  • Powstałą masę studzimy a następnie dodajemy mleko w proszku oraz kakao, całość mieszamy aż uzyskamy jednolitą konsystencję
  • Wafle tortowe przekładamy masą czekoladową
  • Przełożone wafle zawijamy w folię, obciążamy czymś ciężkim i pozostawiamy na 3h do zastygnięcia w lodówce
  • Po schłodzeniu wafle kroimy na mniejsze kwadraty

Smacznego!
#Żona



Rating: 5.0/5. From 3 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar