Przepis na delikatny krem batatów z dodatkiem karmelizowanej pietruszki.
Czas przygotowania: 45 minut
Porcja na: 4 osoby
Składniki:
- 1 kg batatów
- 4 duże pietruszki
- Śmietanka 30% 150 ml
- Śmietana 18% 3 łyżki
- Woda 700 ml (lub bulion warzywny)
- 2 duże łyżki masła
- Łyżka cukru
- Przyprawy: słodka papryka, sól i pieprz
Wykonanie:
1. Krem z batatów:
- Bataty oraz dwie pietruszki obieramy i kroimy w kostkę
- Do garnka przekładamy pokrojone warzywa, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości około 30 minut
- Ugotowane bataty i pietruszkę miksujemy na gładką masę
- Dodajemy śmietankę 30%, śmietanę 18%, przyprawy do smaku
- Jeśli kremy będzie zbyt gęsty to należy dolać wody do uzyskania pożądanej konsystencji
2. Karmelizowana pietruszka:
- Dwie pietruszki obieramy i kroimy w plasterki a następnie gotujemy około 5-7 minut
- Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia
- Następnie dodajemy plasterki pietruszki i podsmażmy przez około 5 minut (karmelizujemy) do uzyskania złotego koloru
Zupę przelewamy do talerzy i dekorujemy karmelizowaną pietruszką oraz śmietaną 18%.
Smacznego!#Żona
Dodaj komentarz