lip 072019
LoadingDodaj do ulubionych

Dziś proponujemy jeden z klasyków włoskiej kuchni, czyli chrupiące, lekko słodkie ciasteczka Cantucci. Tradycyjnie składają się wyłącznie z mąki, cukru, jaj oraz migdałów, my proponujemy dodać też aromatyczną skórkę z cytryny. Najlepiej smakują jako dodatek do świeżych soków, wina, kawy i deserów, oczywiście uprzednio namaczając je w jednym ze wspomnianych wcześniej napojów.

Czas przygotowania: 60 minut
Porcja na: 8 osoby – około 20 ciasteczek

Składniki:

  • 250 gramów mąki pszennej (typ 450)
  • 100 gramów cukru trzcinowego
  • 50 gramów całych migdałów
  • 50 gramów drobno siekanych migdałów
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Otarta skórka z 1 cytryny
  • Szczypta soli

Wykonanie:

  • Cytrynę myjemy, wyparzamy we wrzątku a następnie ścieramy skórkę na drobnej tarce
  • Jajka lekko ubijamy
  • Suche składniki oraz migdały dodajemy do miski, mieszamy, dodajemy jajka i dalej mieszamy
  • Następnie ciasto powoli wyrabiamy (bez dodatku wody), aż nabierze sprężystości (ciasto jest dość sztywne i wymaga siły)
  • Kiedy będzie gotowe formujemy wałek o średnicy około 4 cm, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut
  • Po pierwszym pieczeniu wyciągamy wałek i kroimy go w poprzek na około 1 centymetrowe ciasteczka (ciasto jest dość kruche dlatego warto użyć ostrego noża)
  • Na koniec obniżamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy przez 10 minut
  • Ciastka jemy wcześniej namaczając je w ulubionym napoju

Smacznego!
#Mąż



Rating: 4.9/5. From 7 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar