Dziś proponujemy jeden z klasyków włoskiej kuchni, czyli chrupiące, lekko słodkie ciasteczka Cantucci. Tradycyjnie składają się wyłącznie z mąki, cukru, jaj oraz migdałów, my proponujemy dodać też aromatyczną skórkę z cytryny. Najlepiej smakują jako dodatek do świeżych soków, wina, kawy i deserów, oczywiście uprzednio namaczając je w jednym ze wspomnianych wcześniej napojów.
Czas przygotowania: 60 minut
Porcja na: 8 osoby – około 20 ciasteczek
Składniki:
- 250 gramów mąki pszennej (typ 450)
- 100 gramów cukru trzcinowego
- 50 gramów całych migdałów
- 50 gramów drobno siekanych migdałów
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Otarta skórka z 1 cytryny
- Szczypta soli
Wykonanie:
- Cytrynę myjemy, wyparzamy we wrzątku a następnie ścieramy skórkę na drobnej tarce
- Jajka lekko ubijamy
- Suche składniki oraz migdały dodajemy do miski, mieszamy, dodajemy jajka i dalej mieszamy
- Następnie ciasto powoli wyrabiamy (bez dodatku wody), aż nabierze sprężystości (ciasto jest dość sztywne i wymaga siły)
- Kiedy będzie gotowe formujemy wałek o średnicy około 4 cm, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut
- Po pierwszym pieczeniu wyciągamy wałek i kroimy go w poprzek na około 1 centymetrowe ciasteczka (ciasto jest dość kruche dlatego warto użyć ostrego noża)
- Na koniec obniżamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy przez 10 minut
- Ciastka jemy wcześniej namaczając je w ulubionym napoju
Smacznego!
#Mąż
Dodaj komentarz