Dziś przepis na mięciutkie i delikatne ciasteczka z jabłkami i cynamonem, jest to idealna propozycja na deser lub słodkie śniadanie. Zrobienie tego przepis nie zajmie Ci zbyt wiele czasu!
Czas przygotowania: 60 minut
Porcja na: 8 osoby – około 30 ciasteczek
Składniki:
Ciasto
- 250 gramów mąki pszennej tortowej (typ 450)
- 80 gramów margaryny “Śniadaniowa Klasyczna”
- 60 gramów cukru
- 1 jajko
- 80 mililitrów mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- Drobno pokrojona skórka z połowy cytryny
- Szczypta soli
Nadzienie:
- 600 gramów jabłek
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka margaryny “Śniadaniowa Klasyczna”
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem w dużej misce i powoli wyrabiamy aż będzie elastyczne
- Jeśli ciasto będzie się za bardzo lepić dodajemy więcej mąki
- Wyrobione ciasto odstawiamy do lodówki na około 30 minut
- Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na drobną kostkę
- Następnie podsmażamy na patelni razem z masłem, cynamonem, cukrem i sokiem z cytryny
- Smażymy aż z jabłek wyparuje większość wody
- Ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na 3 porcje i wałkujemy na cienkie placki (kilka milimetrów)
- Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kwadraty i nakładamy po około 1,5 łyżeczki nadzienia
- Zakładamy jeden bok do środka a następnie drugi po przeciwnej stronie
- Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temperaturze 175 stopni (grzałka góra-dół)
- Po wystudzeniu ciastka można oprószyć cukrem pudrem
Smacznego!
#Mąż