Cze 272019

Dziś przepis na mięciutkie i delikatne ciasteczka z jabłkami i cynamonem, jest to idealna propozycja na deser lub słodkie śniadanie. Zrobienie tego przepis nie zajmie Ci zbyt wiele czasu!

Czas przygotowania: 60 minut
Porcja na: 8 osoby – około 30 ciasteczek

Składniki:

Ciasto

  • 250 gramów mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 80 gramów margaryny “Śniadaniowa Klasyczna”
  • 60 gramów cukru
  • 1 jajko
  • 80 mililitrów mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • Drobno pokrojona skórka z połowy cytryny
  • Szczypta soli

Nadzienie:

  • 600 gramów jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka margaryny “Śniadaniowa Klasyczna”
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem w dużej misce i powoli wyrabiamy aż będzie elastyczne
  • Jeśli ciasto będzie się za bardzo lepić dodajemy więcej mąki
  • Wyrobione ciasto odstawiamy do lodówki na około 30 minut
  • Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na drobną kostkę
  • Następnie podsmażamy na patelni razem z masłem, cynamonem, cukrem i sokiem z cytryny
  • Smażymy aż z jabłek wyparuje większość wody
  • Ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na 3 porcje i wałkujemy na cienkie placki (kilka milimetrów)
  • Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kwadraty i nakładamy po około 1,5 łyżeczki nadzienia
  • Zakładamy jeden bok do środka a następnie drugi po przeciwnej stronie
  • Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temperaturze 175 stopni (grzałka góra-dół)
  • Po wystudzeniu ciastka można oprószyć cukrem pudrem

Smacznego!
#Mąż



Przepis bierze udział w konkursie:

Wiele śniadań - jedna Śniadaniowa

Rating: 5.0/5. From 3 votes.
Please wait...

1
Dodaj komentarz

avatar
1 Komentowane watki
0 Odpowiedzi na wątki
0 Obserwujący
 
Najbardziej oceniany komentarz
Najbardziej popularny komentarz
1 Autorzy komentarzy
Smakosz Popularni autorzy komentarzy
najnowszy najstarszy oceniany
Smakosz
Gość
Smakosz
Bardzo dobra słodka przekąska.