Sezon na cukinie w pełni, a więc zapraszamy do wypróbowania przepisu na pyszne placki z dodatkiem twarogu. Po prostu pycha!
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 3-4 osoby
Składniki:
- 1 kilogram cukinii (3 średnie cukinie)
- 7-8 łyżek mąki pszennej
- 2 jajka
- 250 gramów twarogu półtłustego
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- Sól, pieprz
Wykonanie:
- Cukinie obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy pół łyżeczki soli, mieszamy, następnie odstawiany na 15 minut. Po tym czasie odsączamy nadmiar wody na sitku
- Do cukinii dodajemy jajka, mąkę, twaróg (rozdrobniony widelcem) oraz przyprawy, całość mieszamy
- Smażymy na patelni z rozgrzanym olejem, kilka minut z każdej strony (do uzyskania złocistego koloru)
- Po usmażeniu przekładamy placki na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz