
Spaghetti carbonara to proste do przygotowania danie kuchni włoskiej. W naszej wersji jest to połączenie smażonego boczku, cebuli gotowanej w winie oraz makaronu w sosie jajecznym. Takie składniki są gwarancją doskonałego smaku.
Czas przygotowania: 45 minut
Porcja na: 2 osoby
Składniki:
- 200 gramów makaronu spaghetti
- 150 gramów boczku wędzonego
- 200 ml śmietanki 30%
- 3 żółtka
- Pół łyżeczki czosnku suszonego
- 1 duża cebula
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżki tartego sera grana padano
- Sól oraz bazylia do smaku
Wykonanie:
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie według zaleceń z opakowania i cedzimy.
- Boczek kroimy kostkę i podsmażamy na patelni aż się zarumieni
- Boczek odkładamy na bok a pokrojoną w kostkę cebulę smażymy na tłuszczu, który się z niego wytopił
- Kiedy cebula się zarumieni dodajmy do niej czosnku a następnie zalewamy winem
- Następnie cebulę z winem gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 minut
- W miseczce mieszamy żółtka z pokruszonym serem oraz śmietanką
- Przygotowany sos łączymy z duszoną cebulą oraz pieczonym boczkiem
- Całość gotujemy jeszcze przez kilka minut i doprawiamy solą oraz bazylią
- Na koniec makaron łączymy z sosem i delikatnie mieszamy
- Gotowe porcje posypujemy tartym serem
Smacznego!
#Mąż
Pozdrawiamy