lis 092019
LoadingDodaj do ulubionych

Dziś przepis na tradycyjne danie kuchni greckiej, Musake (Moussaka). Jest to zapiekanka z mielonego mięsa, ziemniaków, bakłażanów uzupełniona aksamitnym sosem beszamelowym. Jest to prawdziwa poezja smaków i aromatów.

Czas przygotowania: 120 minut
Ilość porcji: 4 osoby, naczynie o rozmiarze 25×25 cm

Składniki:

Zapiekanka:

  • 400 gramów mięsa mielonego wołowego
  • 1 duży bakłażan
  • 500 gramów ziemniaków
  • 300 mililitrów passaty pomidorowej lub przecieru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 60 mililitrów czerwonego wina
  • Cynamon, oregano, gałka muszkatołowa, papryka, sól oraz pieprz

Sos beszamelowy:

  • 400 mililitrów mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej (typ 450)
  • 3 łyżki masła
  • Sól oraz gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Zapiekanka:

  • Bakłażana kroimy na plastry, nakłuwamy widelcem, posypujemy lekko solą i zostawiamy na około 20 minut aż puści wodę
  • Po tym czasie plastry bakłażana myjemy i odsączamy na ręczniku papierowym (inaczej może być gorzki)
  • Następnie pokrojone plastry układamy na blaszce, skrapiamy oliwą i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni w piekarniku lub na patelni grillowej
  • Ziemniaki gotujemy w wodzie do miękkości, studzimy i kroimy na plastry
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli
  • Do cebuli dodajemy drobno pokrojony czosnek i lekko podsmażamy, następnie dodajemy mielone mięso
  • Mięso przypiekamy przez kilka minut, dodajemy 2 łyżeczki oregano, 1-2 szczypty cynamonu, sól oraz pieprz
  • Następnie dolewamy wino, passatę pomidorową, gotujemy kilka minut i doprawiamy szczyptą gałki muszkatołową oraz suszoną papryką
  • Tak przygotowane mięso dusimy na małym ogniu przez kolejne 15 minut

Sos beszamelowy:

  • Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy
  • Następnie małymi porcjami dodajemy ciepłe mleko ciągle mieszając, robimy tak przez kilka minut aż sos zgęstnieje
  • Na koniec sos doprawiamy solą oraz gałką muszkatołową

Składanie:

  • W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno ziemniaki, bakłażana, mięso, sos beszamelowy
  • Czynność powtarzamy 2-3 razy, wierzch zapiekanki obkładamy bakłażanem do dekoracji
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) na 40 minut
  • Po upieczeniu czekamy około 30-60 minut przed krojeniem inaczej będzie się rozpadać

Smacznego!
#Mąż



Rating: 5.0/5. From 6 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar