Dziś przepis na tradycyjne danie kuchni greckiej, Musake (Moussaka). Jest to zapiekanka z mielonego mięsa, ziemniaków, bakłażanów uzupełniona aksamitnym sosem beszamelowym. Jest to prawdziwa poezja smaków i aromatów.
Czas przygotowania: 120 minut
Ilość porcji: 4 osoby, naczynie o rozmiarze 25×25 cm
Składniki:
Zapiekanka:
- 400 gramów mięsa mielonego wołowego
- 1 duży bakłażan
- 500 gramów ziemniaków
- 300 mililitrów passaty pomidorowej lub przecieru
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 60 mililitrów czerwonego wina
- Cynamon, oregano, gałka muszkatołowa, papryka, sól oraz pieprz
Sos beszamelowy:
- 400 mililitrów mleka
- 2 łyżki mąki pszennej (typ 450)
- 3 łyżki masła
- Sól oraz gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Zapiekanka:
- Bakłażana kroimy na plastry, nakłuwamy widelcem, posypujemy lekko solą i zostawiamy na około 20 minut aż puści wodę
- Po tym czasie plastry bakłażana myjemy i odsączamy na ręczniku papierowym (inaczej może być gorzki)
- Następnie pokrojone plastry układamy na blaszce, skrapiamy oliwą i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni w piekarniku lub na patelni grillowej
- Ziemniaki gotujemy w wodzie do miękkości, studzimy i kroimy na plastry
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli
- Do cebuli dodajemy drobno pokrojony czosnek i lekko podsmażamy, następnie dodajemy mielone mięso
- Mięso przypiekamy przez kilka minut, dodajemy 2 łyżeczki oregano, 1-2 szczypty cynamonu, sól oraz pieprz
- Następnie dolewamy wino, passatę pomidorową, gotujemy kilka minut i doprawiamy szczyptą gałki muszkatołową oraz suszoną papryką
- Tak przygotowane mięso dusimy na małym ogniu przez kolejne 15 minut
Sos beszamelowy:
- Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy
- Następnie małymi porcjami dodajemy ciepłe mleko ciągle mieszając, robimy tak przez kilka minut aż sos zgęstnieje
- Na koniec sos doprawiamy solą oraz gałką muszkatołową
Składanie:
- W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno ziemniaki, bakłażana, mięso, sos beszamelowy
- Czynność powtarzamy 2-3 razy, wierzch zapiekanki obkładamy bakłażanem do dekoracji
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) na 40 minut
- Po upieczeniu czekamy około 30-60 minut przed krojeniem inaczej będzie się rozpadać
Smacznego!
#Mąż
Dodaj komentarz