Przepis na smaczne ryżowe placki.
Czas przygotowania: 45 minut
Porcja na: 3-4 osoby
Składniki:
- 300-400 gramów ryżu
- Mięso wieprzowe gulaszowe 400 gramów
- Jedno jajko
- 3 łyżki mąki
- Olej i bułka tarta
- Przyprawy: sól i pieprz
Wykonanie:
- Ryż gotujemy do miękkości około 15 minut
- Mięso podsmażamy w garnku, dodajemy trzy łyżki oleju i dusimy przez 30 minut
- Następnie mięso mielimy w blenderze na bardzo drobną masę
- Mięso, mąkę oraz jajko dodajemy do ugotowanego ryżu i zagniatamy na jednolitą masę
- Formujemy placuszki które obtaczamy w bułce tartej a następnie smażymy na patelni do uzyskania złotego koloru
Placki podajemy z śmietaną lub sosem czosnkowym.
#Żona
Dodaj komentarz