Domowy kopiec kreta
Nie ma to jak domowy kopiec kreta! Zapewne większość z Was miała okazję spróbować i wykonać taki z paczki, jednak zapewniam że samodzielnie wykonany smakuje znacznie lepiej. Lekki, czekoladowy z bananami i kremem śmietankowym – niebo w gębie!
Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 1 okrągła forma o średnicy 20 cm
Składniki:
Biszkopt czekoladowy:
- 160 gramów cukru
- 150 gramów mąki pszennej (typ 650)
- 125 gramów masła
- 2 łyżki kakao
- 100 mililitrów mleka
- 2 jajka
- 0,5 łyżki proszku do pieczenia
Krem:
- 50 gramów mlecznej czekolady
- 400 mililitrów śmietany 30%
- 2 śmietan fixy
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 banany
- Sok z cytryny
Wykonanie:
Biszkopt czekoladowy:
- Do garnka dodajemy: cukier, kakao, masło, mleko, całość podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia składników, następnie studzimy
- Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę
- Ostudzoną masę czekoladową łączymy z mąką, proszkiem do pieczenia oraz żółtkami, całość miksujemy
- Na koniec dodajemy pianę z białek i mieszamy szpatułką
- Pieczemy 40 minut w temperaturze 160 stopni, grzanie góra i dół bez termoobiegu
Krem śmietankowy:
- Zimną czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach
- Schłodzoną śmietanę ubijamy przez chwilę mikserem, następnie dodajemy śmietan fixy oraz cukier puder i ubijamy do zyskania sztywnej piany, na końcu dodajemy czekoladowe wiórki
- Masę chowamy do lodówki
Składanie:
- Z ostudzonego czekoladowego ciasta odcinamy wierzch na prosto, pozostały biszkopt możemy wykorzystać na Cake pops
- Następnie ciasto nacinamy na bokach pozostawiając około 1 cm i za pomocą łyżki wydrążamy środek, który przekładamy do miseczki i kruszymy
- Banany kroimy na pół, wykładamy do ciasta i skrapiamy sokiem z cytryny
- Krem wykładamy na banany, formujemy górkę, całość obsypujemy czekoladową kruszonką i lekko dociskamy
- Wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę
Smacznego!
#Mąż