Domowy kopiec kreta

Nie ma to jak domowy kopiec kreta! Zapewne większość z Was miała okazję spróbować i wykonać taki z paczki, jednak zapewniam że samodzielnie wykonany smakuje znacznie lepiej. Lekki, czekoladowy z bananami i kremem śmietankowym – niebo w gębie!

Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 1 okrągła forma o średnicy 20 cm

Składniki:

Biszkopt czekoladowy:

  • 160 gramów cukru
  • 150 gramów mąki pszennej (typ 650)
  • 125 gramów masła
  • 2 łyżki kakao
  • 100 mililitrów mleka
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżki proszku do pieczenia

Krem:

  • 50 gramów mlecznej czekolady
  • 400 mililitrów śmietany 30%
  • 2 śmietan fixy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 banany
  • Sok z cytryny

Wykonanie:

Biszkopt czekoladowy:

  • Do garnka dodajemy: cukier, kakao, masło, mleko, całość podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia składników, następnie studzimy
  • Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę
  • Ostudzoną masę czekoladową łączymy z mąką, proszkiem do pieczenia oraz żółtkami, całość miksujemy
  • Na koniec dodajemy pianę z białek i mieszamy szpatułką
  • Pieczemy 40 minut w temperaturze 160 stopni, grzanie góra i dół bez termoobiegu

Krem śmietankowy:

  • Zimną czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach
  • Schłodzoną śmietanę ubijamy przez chwilę mikserem, następnie dodajemy śmietan fixy oraz cukier puder i ubijamy do zyskania sztywnej piany, na końcu dodajemy czekoladowe wiórki
  • Masę chowamy do lodówki

Składanie:

  • Z ostudzonego czekoladowego ciasta odcinamy wierzch na prosto, pozostały biszkopt możemy wykorzystać na Cake pops
  • Następnie ciasto nacinamy na bokach pozostawiając około 1 cm i za pomocą łyżki wydrążamy środek, który przekładamy do miseczki i kruszymy
  • Banany kroimy na pół, wykładamy do ciasta i skrapiamy sokiem z cytryny
  • Krem wykładamy na banany, formujemy górkę, całość obsypujemy czekoladową kruszonką i lekko dociskamy
  • Wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę

Smacznego!
#Mąż