maj 182024
LoadingDodaj do ulubionych

Będąc kiedyś w azjatyckiej restauracji jedliśmy pyszne bułki BAO, postanowiliśmy odtworzyć ten przepis w naszej polskiej wersji. Zapraszamy do przygotowania wspaniałego i aromatycznego obiadu.

Czas przygotowania: 2 godziny
Ilość porcji: 3-4 osoby

Składniki:

  • Kluski na parze, około 10
  • 50 gramów masła
  • 600 gramów mięsa z szynki wieprzowej
  • 1 cukinia
  • 2 papryki
  • 200ml wody
  • Sól, 2 łyżeczki curry
  • Woreczek kaszy bulgur
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięsa
  • SOS: majonez, śmietana, czosnek granulowany

Wykonanie:

  • Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawa do mięsa, wkładamy na godzinę do lodówki, następnie gotujemy pod przykryciem przez godzinę, po tym czasie mięso mielimy
  • Kasze bulgur gotujemy wg zalec producenta z opakowania
  • Cukinie i paprykę kroimy w kostkę, przekładamy na patelnie i smażymy z dodatkiem 50g masła, podczas smażenia sukcesywnie dolewamy wody, smażymy do momentu gdy warzywa będą miękkie, pod koniec pieczenia dodajemy sól do smaku oraz 2 łyżeczki curry
  • Zmielone mięso, kaszę bulgur, usmażone warzywa przekładamy do jednej misy i mieszamy
  • Kluski na parze przygotowujemy wg zalec na opakowaniu
  • Sos: w miseczce łączymy 3 łyżki śmietany i łyżkę majonezu z dodatkiem łyżeczki czosnku granulowanego
  • Kluski przecinamy na 3/4, smarujemy 1 łyżką sosu, dodajemy farsz około 3-4 łyżki

Smacznego!
#Żona



Rating: 5.0/5. From 3 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar