Dziś chcemy podzielić się przepisem na łososia zapiekanego w cieście francuskim z pieczonymi ziemniakami i prostą sałatką.
Czas przygotowania: 60 minut
Porcja dla: 2 osób
Składniki:
1. Łosoś
- Filet z łososia o wadze 0,45 kg
- Ciasto francuskie
- Mozzarella tarta
- Masło
- Jedno jajko
2. Sałatka
- Sałata masłowa
- Dwa pomidory malinowe
- Ser mozzarella
- Cebula
3. Sos
- Trzy łyżki śmietany 12%
- Łyżka majonezu
- Czosnek granulowany
- Sól
4. Ziemniaki
- Pół kilograma ziemniaków
- Przyprawa do ziemniaków
- Olej
Wykonanie:
5. Łosoś w cieście:
- Obieramy fileta że skóry, przecinamy na dwie równe części
- Układamy łososia na cieście francuskimi
- Nakładamy dwa niewielkie kawałki masła oraz posypujemy tartą mozzarella i delikatnie solimy
- Łososia zawijamy w cieście francuskim a nadmiar ciasta odcinamy
- Ciasto francuskie smarujemy rozmąconym jajkiem
- Piekarnik nastawiamy na 40 minut i 200 stopni (termoobieg, górna i dolna grzałka)
- 10 Minut przed końcem pieczenia zmniejszamy temperaturę do 180 stopni
6. Sałatka:
- Na talerz nakładamy kilka liści sałaty, kilka kawałków pokrojonego pomidora, mozzarelli oraz cebulkę pokrojoną w drobna kostkę
- Sos: do miseczki nakładamy trzy łyżki śmietany oraz jedną łyżkę majonezu, całość mieszamy, dodajemy czosnek granulowany oraz sól do smaku
- Sosem polewamy przygotowaną sałatkę oraz brzegi talerza, będzie to również sos do ziemniaczanych talarków
7. Ziemniaczki:
- Ziemniaki kroimy na talarki oraz posypujemy przyprawą do ziemniaków i polewamy olejem
- Wstawiam razem z łososiem do piekarnika
Całość podajemy na jednym talerzu.
Smacznego!#Żona