lut 252020
LoadingDodaj do ulubionych

Dziś przepis na przepyszne babeczki z cytrynowym kremem lemon curd. Ciasto jest delikatne, wilgotne i pełne aromatu. Z wierzchu oblane są czekoladą i posypane drobnymi płatkami. Smacznego!

Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 20 babeczek

Składniki:

Ciasto na babeczki:

  • 350 gramów mąki pszennej (typ 650)
  • 180 gramów masła
  • 150 gramów cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • Starta skórka z jednej cytryny
  • 3 jajka
  • 200 mililitrów maślanki

Krem lemon curd:

  • 40 gramów masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 50 gramów cukru
  • Sok wyciśnięty z 1,5 cytryny

Dodatki:

  • 50 gramów białej czekolady
  • 50 gramów gorzkiej czekolady
  • Płatki czekoladowe

Wykonanie:

Babeczki:

  • Masło z cukrem ubijamy na puszystą masę przez kilka minut
  • Ciągle mieszając dodajemy jajka, następie sok i skórkę z cytryny
  • Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito
  • Do masy dodajemy naprzemiennie mąkę i maślankę, mieszamy na niskich obrotach miksera
  • Ciasto przekładamy do papilotek i pieczemy w temp 180 stopniu przez 25 minut, grzanie góra i dół

Krem:

  • Do garnka wlewamy wodę tak aby po włożeniu miski, woda nie dotykała dna miski
  • Do miski dodajemy jajko, żółtko, cukier i mieszam trzepaczką
  • Wodę zagotowujemy i zmniejszamy moc
  • Następnie do masy dodajemy sok z cytryny, masło i ciągle mieszamy aż masa zgęstnieje około 15 minut
  • Gdy pojawią się gródki krem można przetrzeć przez sito

Dekoracja:

  • W babeczkach wydrążamy otwór i wprowadzamy krem
  • Ciemną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy babeczki, tak samo postępujemy z czekolada białą
  • Wierzch babeczek polewamy czekoladą i posypujemy kawałkami czekolady

Smacznego!
#Żona



Rating: 5.0/5. From 4 votes.
Please wait...

1
Dodaj komentarz

avatar
1 Komentowane watki
0 Odpowiedzi na wątki
0 Obserwujący
 
Najbardziej oceniany komentarz
Najbardziej popularny komentarz
1 Autorzy komentarzy
Edyta Popularni autorzy komentarzy
najnowszy najstarszy oceniany
Edyta
Gość
Edyta
Przepysznie, świetny przepis 🙂