Mamy dla Was przepis na pyszne pierniczki które szybko i łatwo przygotujecie! Wystarczy kilka składników aby zrobić słodki przysmak na święta. Smacznego!
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: około 20-30 pierników
Składniki:
Ciasto:
- 320 gramów mąki pszennej
- 60 gramów ciepłego miodu
- 150 gramów cukru
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 20 gramów przyprawy piernikowej (1 torebka)
- 40 gramów masła
- 5-6 łyżek ciepłego mleka
- 1 jajko
Dekoracje:
- 100 gramów czekolady
- 80 gramów śmietanki 30%
- Ozdoby dekoracyjne
Wykonanie:
- Składniki na ciasto bez mleka wyrabiamy razem przez około 10 minut (ciasto będzie przypominać kruszonkę)
- Dodajemy ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne
- Wałkujemy na grubość około 0.5 cm, wycinamy wzory i przekładamy na papier do pieczenia
- Pieczemy przez 10-12 minut w temperaturze 180 stopni (bez termobiegu)
- Śmietanę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia), zdejmujemy z palnika, dodajemy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia
- Polewamy przestudzoną polewą upieczone pierniki i dekorujemy ozdobami
- Pierniki najlepiej smakują po kilku godzinach od upieczenia
Smacznego!
#Mąż
Dodaj komentarz