Przepis na bardzo smaczne i delikatne maślane paluchy pszenne. Gotowe bułeczki cudownie pachną, mają chrupiącą skórkę i puszyste wnętrze. Smacznego!
Czas przygotowania: 60 minut + 60 minut wyrastanie
Ilość porcji: około 6-10 bułek
Składniki:
- 500 gramów mąki pszennej
- 300 gramów ciepłego mleka
- 2 żółtka
- 80 gramów roztopionego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- 1 paczka suchych drożdży 8 gram
Wykonanie:
- Mieszamy razem wszystkie składniki, wyrabiamy mikserem lub ręcznie przez 10 minut
- Ciasto zostawiamy do wyrośnięciu na 45 minut
- Po wyrośnięciu z ciasta formujemy wałek i dzielimy na porcje (6 porcji na duże paluchy)
- Pocięte porcje ponownie formujemy w paluch
- Gotowe porcje odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia
- Pieczemy w 180 stopni 20 minut (bez termoobiegu)
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz