sty 292023
LoadingDodaj do ulubionych

Przepis na bardzo smaczne i delikatne maślane paluchy pszenne. Gotowe bułeczki cudownie pachną, mają chrupiącą skórkę i puszyste wnętrze. Smacznego!

Czas przygotowania: 60 minut + 60 minut wyrastanie
Ilość porcji: około 6-10 bułek

Składniki:

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 300 gramów ciepłego mleka
  • 2 żółtka
  • 80 gramów roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 paczka suchych drożdży 8 gram

Wykonanie:

  • Mieszamy razem wszystkie składniki, wyrabiamy mikserem lub ręcznie przez 10 minut
  • Ciasto zostawiamy do wyrośnięciu na 45 minut
  • Po wyrośnięciu z ciasta formujemy wałek i dzielimy na porcje (6 porcji na duże paluchy)
  • Pocięte porcje ponownie formujemy w paluch
  • Gotowe porcje odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia
  • Pieczemy w 180 stopni 20 minut (bez termoobiegu)

Smacznego!
#Żona



Rating: 5.0/5. From 10 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar