sie 142024
LoadingDodaj do ulubionych

Przygotowanie pinsy zajmuje niewiele czasu a smakuje wybornie. Biały serowy sos idealnie komponuje się z mięsem i pieczarkami. Tak przygotowaną pinsę można śmiało podać na rodzinny obiad lub kolację. Smacznego!

Czas przygotowania: 1 godziny
Ilość porcji: 3-4 osoby

Składniki pinsa:

  • 1 duża pinsa
  • 400g miesa mielonego z szynki wieprzowej lub łopatki wieprzowej
  • 350g pieczarek
  • 150g tartego sera gouda lub mozzarella

Składniki sos:

  • 200g mleka
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki masła
  • 50g tartego sera grana padano lub parmezanu
  • Pół łyżeczki suszonego czosnku granulowanego
  • Pół łyżeczki suszonej papryki
  • Pół łyżeczki suszonej bazyli

Wykonanie sos:

  • Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąke i energicznie mieszamy, następnie porcjami wlewamy mleko, cały czas mieszając, aż powstanie jednolity sos
  • Sos zdejmujemy z ognia i dodajemy starty ser grana padano i mieszamy (jeśli sos wydaje się zbyt gesty można dolać trochę mleka)

Wykonanie pinsy:

  • Mięso smażymy na patelni z dodatkiem oleju przez kilka minut, doprawiamy solą i przyprawą do mięsa
  • Pieczarki kroimy w plastry, smażymy na patelni z dodatkiem łyżki masła i połową szklanki wody. Całość smażymy do momentu odparowania wody, doprawiamy solą
  • Pinse smarujemy sosem, następnie nakładamy mięso oraz pieczarki, całość posypujemy startym serem gouda
  • Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10-12 minut (środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu)

Smacznego!
#Żona



Rating: 5.0/5. From 3 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar