Odrywany chlebek ziołowy sprawdza się idealnie na różnego rodzaju imprezach typu: grille, przyjęcia czy urodziny. Przez to że jest on złożony w harmonijkę bardzo łatwo się odrywa oraz się nie kruszy.
Czas przygotowania: 60 minut + czas na wyrastanie 2h
Porcja na: 5-6 osoby – forma 20 cm średnicy
Składniki:
Ciasto:
- 500 gramów mąki pszennej (typ 550)
- 250 mililitrów ciepłej wody
- 8 gramów drożdży suchych
- 40 mililitrów oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
Masło ziołowe:
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 100 gramów miękkiego masła
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do misy i wyrabiamy ręcznie lub robotem
- Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę
- W tym czasie łączymy składniki na masło ziołowe (np. blenderem) i dobrze mieszamy
- Kiedy ciasto już wyrośnie dzielimy je na 2-3 porcje, które następnie wałkujemy na placki (około 3mm)
- Placki smarujemy masłem ziołowym i kroimy w paski o szerokości około 2/3 wysokości formy
- Porcje ciasta składamy w harmonijkę i układamy wewnątrz formy (kawałki powinny być luźno ułożone)
- Następnie chleb odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut, w tym czasie powinien urosnąć 2-3x
- Tak przygotowany chleb pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut
- W trakcie pieczenia z formy może wyciekać masło dlatego warto wcześniej podstawić pod nią naczynie aby nie zniszczyć piekarnika
- Gotowy chleb najlepiej podawać w towarzystwie sosu lub dipu do namaczania
Smacznego!
#Mąż
Dodaj komentarz