Zapraszamy do wypróbowania przepisu na puszyste ciasto do którego można dodać ulubione owoce. Smacznego!
Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: blacha 25cm x 25cm
Składniki:
- 300 gramów mąki pszennej
- 150 gramów cukru
- 200 gramów masła
- 400-600 gramów owoców (u nas były to truskawki i borówki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
Wykonanie:
- Masło rozpuszczamy w garnku na małym ogniu, a następnie studzimy
- Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia
- Jajka i cukier umieszczamy w misie miksera i ubijamy na puszysta masę około 10-15 minut, na wysokich obrotach
- Masę dalej ubijamy na wysokich obrotach i małymi porcjami wlewamy ostudzone masło
- Następnie porcjami dodajemy mieszankę mąki i proszku do pieczenia, całość mieszamy delikatnie za pomocą szpatułki
- Spód blachy smarujemy masłem, boki pozostawiamy suche
- Na blachę wylewamy ciasto, a na wierzchu układamy owoce
- Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut (środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu)
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz