maj 012022
LoadingDodaj do ulubionych

Zapraszamy do wypróbowania przepisu na puszyste ciasto do którego można dodać ulubione owoce. Smacznego!

Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: blacha 25cm x 25cm

Składniki:

  • 300 gramów mąki pszennej
  • 150 gramów cukru
  • 200 gramów masła
  • 400-600 gramów owoców (u nas były to truskawki i borówki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek

Wykonanie:

  • Masło rozpuszczamy w garnku na małym ogniu, a następnie studzimy
  • Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia
  • Jajka i cukier umieszczamy w misie miksera i ubijamy na puszysta masę około 10-15 minut, na wysokich obrotach
  • Masę dalej ubijamy na wysokich obrotach i małymi porcjami wlewamy ostudzone masło
  • Następnie porcjami dodajemy mieszankę mąki i proszku do pieczenia, całość mieszamy delikatnie za pomocą szpatułki
  • Spód blachy smarujemy masłem, boki pozostawiamy suche
  • Na blachę wylewamy ciasto, a na wierzchu układamy owoce
  • Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut (środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu)

Smacznego!
#Żona



Rating: 5.0/5. From 2 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar