Pyszne żeberka o słodki armacie będą idealnym daniem dla każdego domownika.
Czas przygotowania: 2,5 godziny + czas na marynowanie 12 godzin
Porcja na: 4 osoby
Składniki:
1. Żeberka:
- 1,3 kg żeberek
- 5 kopiatych łyżeczek musztardy jerozolimskiej
- 2,5 łyżeczki miodu wielokwiatowego
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
- Trzy łyżki oleju
- Sól i pieprz
2. Cebulowy dodatek:
- Dwie cebule
- Łyżeczka miodu
- Pół łyżeczki francuskiej musztardy
- 1/3 łyżeczki musztardy jerozolimskiej
- Olej, sól i pieprz
Wykonanie:
3. Żeberka:
- Wszystkie składniki na marynatą łączymy razem i mieszamy (duże kopiate łyżeczki)
- Żeberka kroimy na mniejsze kawałki, solimy a następnie nacieramy marynatą i pozostawiamy na całą noc w lodówce
- Po tym czasie podsmażamy mięso na patelni przez pięć minut a później przekładamy do garnka
- Mięso dusimy pod przykryciem od 1,5h do 2h aż stanie się miękkie
4. Cebulowy dodatek:
- Cebule kroimy w półksiężyce
- Podsmażamy na oleju dodajemy wszystkie składniki i mieszkamy
- Smażymy do uzyskania złotego koloru
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Danie podajemy z ryżem wymieszanym z sosem z żeberek i wcześniej przygotowaną cebulką.
Smacznego!#Żona
Dodaj komentarz