Świetne danie o orientalny smaku, idealne na zimowe wieczory. Chińska zupa z pomidorami jest prosta w wykonaniu a składniki są łatwo dostępne.
Czas przygotowania: 20 minut
Porcja na: 3-4 osoby
Składniki:
- 1 litr bulionu drobiowego
- 3 średniej wielkości pomidory
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 pęczka szczypioru
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu białego
Wykonanie:
- Pomidory myjemy, obieramy ze skórki (wcześniej zalewamy wrzącą wodą) i kroimy na 8 części
- Szczypior drobno siekamy
- Jajka wbijamy do miski i delikatnie ubijamy
- Do garnka dodajemy wywar i zagotowujemy, następnie dodajemy do niego: pomidory, cukier, biały pieprz i sól
- Gotujemy przez około 2 minut i do gorącej zupy powoli dodajemy ubite jajka stale mieszając
- Następnie wlewamy do zupy zawiesinę mąki kukurydzianej (woda i mąka kukurydziana zmieszana razem)
- Na końcu ściągamy z ognia, dodajemy olej sezamowy, podajemy w miseczkach i posypujemy krojonym szczypiorem
W przygotowaniach korzystaliśmy z książki “Tao Smaku”.
Smacznego!
#Mąż
Dodaj komentarz