Dziś przepis na złociste i chrupiące domowe gofry. Smakują dosłownie jak z budki!
Czas przygotowania: 45 minut
Porcja na: 3-4 osoby
Składniki:
- 100 gramów masła
- 250 gramów mąki pszennej (typ 650)
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 mililitrów mleka
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 3 jajka
Wykonanie:
- Żółtka oddzielamy od białek a następnie białka ubijamy na sztywna pianę
- Do żółtek dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy, i ubijamy
- Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia
- Masło rozpuszczamy w garnku
- Do utartych żółtek dodajemy masło i dalej ubijamy
- Następnie porcjami dodajemy mąkę i mleko ciągle ubijając
- Na końcu do całej masy dodajemy ubite białka i całość delikatnie mieszamy łyżką
- Odstawiamy ciasto na 30 minut, które później pieczemy w gofrownicy do uzyskania złotego koloru
- Gotowe gofry dekorujemy np. porcją dżemu, bitej śmietany lub cukru pudru
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz