Tym razem zapraszamy do wypróbowania przepisu na pyszne muffiny marchewkowe. W smaku są wilgotne, aromatyczne i puszyste 🙂 Smacznego!
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: około 18 babeczek
Składniki:
- 3 średnie marchewki (około 250 gramów startej marchewki)
- 225 gramów mąki pszennej
- 100 mililitrów oleju
- 150 gramów cukru
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołwej
Wykonanie:
Nadzienie:
- Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o średnich lub małych oczkach
- Do misy dodajemy jajka, cukier oraz cukier waniliowy i miksujemy na wysokich obrotach przez kilka minut
- Następnie dodajemy olej i miksujemy na niskich obrotach przez kilka sekund
- Do masy jajecznej dodajemy startą marchewkę
- Do drugiej misy dodajemy: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, imbir oraz gałkę muszkatołową
- Suche składniki dodajemy do masy marchewkowej i mieszamy łyżką do momentu połączenia się składników
- Papilotki umieszczone w metalowej formie wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut
,
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz