sty 242022
LoadingDodaj do ulubionych

Przepis na bardzo smaczne i delikatne paluchy pszenne. Gotowe bułeczki cudownie pachną, mają chrupiącą skórkę i puszyste wnętrze. Smacznego!

Czas przygotowania: 60 minut + 60 minut wyrastanie
Ilość porcji: około 10 bułek

Składniki:

  • 600 gramów mąki pszennej
  • 150 mililitrów ciepłego mleka
  • 150 mililitrów ciepłej wody
  • 1,5 łyżki cukru
  • 7 gram suszonych drożdży (1 paczka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 70 gramów rozpuszczonego masła
  • 2 jajka

Wykonanie:

  • Mieszamy razem: mleko, wodę, cukier oraz drożdże. Czekamy 15 minut
  • Następnie dodajemy: mąkę, sól, proszek do pieczenia, jajka, rozpuszczone masło i wyrabiamy przez 5 minut
  • Ciasto zostawiamy do wyrośnięciu na 1 godzinę
  • Po wyrośnięciu ciasto wałkujemy na duży kwadratowy placek, zwijamy w rulon i dzielimy na porcje (Ciasto wychodzi dość lepkie i należy podsypywać je mąką)
  • Pocięte porcje ponownie wałkujemy na placki, zwijamy w rulon i formujemy bułeczki
  • Gotowe porcje odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia
  • Przed pieczeniem smarujemy bułki wodą i pieczemy w 180 stopni 20-25 minut (bez termoobiegu)

Smacznego!
#Żona



Rating: 5.0/5. From 5 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar