Dziś zapraszamy na puszyste zielone babeczki z aksamitnym kremem. Babeczki leśny mech to idealna propozycja na deser. W wersji świątecznej udekorowane gwiazdkami wyglądają jak małe choinki.
Czas przygotowania: 60 minut
Porcja na: 16 babeczek
Składniki:
- 450 gramów mrożonego szpinaku
- 240 gramów mąki pszennej
- 120 gramów cukru
- 120 gramów oleju
- 3 duże jajka
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 250 gramów śmietany 36%
- 250 gramów serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:
- Mrożony szpinak rozmrażamy, nadmiar wody odcedzamy na sitku (po odecedzeniu pozostaje około 300 gramów masy szpinakowej)
- Szpinak blendujemy do uzyskania papki
- Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę (około 10 minut)
- Do ubitej piany powoli wlewamy olej, ciągle miksując
- Do masy dodajemy szpinak, miksujemy na mniejszych obrotach do połączenia składników
- Do masy dodajemy mieszankę mąki i proszku do pieczenia (w dwóch porcjach) mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia składników
- Ciasto przekładamy do papilotek
- Pieczemy przez 22 minuty w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu)
- Wszystkie składniki na krem umieszczamy w misie miksera i miksujemy kilka minut do uzyskania kremu
Składanie:
- Babeczki studzimy, następnie odcinamy górę
- Odciętą górę kruszymy
- Na babeczki za pomocą rękawa cukierniczego wykładamy krem
- Babeczki z wierzchu posypujemy okruchami ciast, całość dekorujemy owocami (granat, borówki) lub świątecznymi dekoracjami
Zobacz także inne ciasto z serii leśny mech!
Ciasto „Leśny mech” ze szpinakiem
Smacznego!
#Żona