Wszyscy kochamy pierogi dlatego dzisiaj podajemy przepis na pyszne pierogi ruskie. Ciasto na pierogi według naszego przepisu jest delikatne, a farsz bogaty i pełen smaku.
Czas przygotowania: 120 minut
Porcja na: 4 osoby
Składniki:
- 500 gramów mąki pszennej (typ 650)
- 60 mililitrów oleju
- 200 mililitrów wody
- 25 gramów masła
- 600 gramów ziemniaków
- 350 gramów półtłustego sera twarogowego
- 2 duże cebule
- 150 gramów wędzonego boczku
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Farsz:
- Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości
- Ser twarogowy przekładamy do miski i rozdrabniamy za pomocą widelca
- Jedna cebule kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na złoty kolor, następnie przekładamy do twarogu
- Ziemniaki po ugotowaniu przeciskamy przez prasę i dodajemy do twarogu z cebulką
- Gotowy farsz mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku
Ciasto:
- Do misy dodajemy 500 gramów mąki, pół łyżeczki soli oraz 60 mililitrów oleju (około 4 łyżki) i mieszamy
- Zagotowujemy wodę, odmierzamy 200 mililitrów i odstawiamy na 3 minuty a następnie odważamy 25 gramów masła i dodajemy do gorącej wody
- Gorącą wodę z masłem wlewamy porcjami do mąki a następnie wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera planetarnego (mieszadło typu hak)
- Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut
- Ciasto dzielimy na kilka porcji które wałkuje na cienkie placki
- Za pomocą szklanki wycinamy kółka, nadziewamy pierogi farszem i łączymy brzegi
- Tak przygotowane pierogi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez około 3 minut po wypłynięciu
- Drugą cebulę oraz boczek kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na złoty kolor
- Pierogi wykładamy na talerz i posypujemy smażoną cebulką oraz skwarkami
Smacznego!
#Żona