Lis 032018

Marchewka na słodko czyli deser palce lizać, w tę myśl doskonale wpisuje się ciasto marchewkowe. Jeśli macie w domu zalegającą marchewkę to jest to doskonały sposób żeby ją wykorzystać. Ciasto marchewkowe jest wilgotne, puszyste i doskonale komponuje się z słodką serkową polewą.

Czas przygotowania: 90 minut
Porcja na: 1 tort o średnicy 25 cm

Składniki:

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (typ 650)
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 szklanki drobno startej marchewki (ok. 3 duże marchewki)
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki brązowego cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Szczypta soli
  • 1 szklanka orzechów włoskich (ok. 70 gram)

Polewa:

  • 100 gramów serka śmietankowego (np. Pilos lub Philadelphia)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 50 gramów masła
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

Do odmierzania składników użyłem szklanki 300 ml a forma do pieczenia ma 25 cm średnicy

Wykonanie:

Ciasto:

  • Mieszamy razem: mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, sodę oczyszczoną, cynamon oraz sól
  • Jajka ucieramy z cukrem trzcinowym a następnie dodajemy olej oraz pozostałe suche składniki powoli mieszając
  • Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach a połowę orzechów kroimy na drobne kawałki i dodajemy do przygotowanej masy
  • Całość mieszamy i wylewamy na formę wysmarowaną margaryną
  • Ciasto marchewkowe pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut, okresowo sprawdzając patyczkiem

Polewa:

  • Wszystkie składniki mieszamy razem a następnie ubijamy mikserem
  • Gotową polewę rozprowadzamy na torcie jak przestanie być gorące
  • Całość dekorujemy posypując po wierzchu pozostałymi orzechami

Smacznego!
#Mąż



Ocena: 5.0/5 (Ilość głosów: 2).
Please wait...

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.