
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem to niebywała przystawka! Nadaje się na każdą porę roku i wyglądała na danie żywcem wyjęte z dobrej restauracji. Nam najlepiej smakuję z dodatkiem serka chrzanowego, ale śmiało można zastosować także inne dodatki.
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja na: 3-4 osoby
Składniki:
- 4 jajka
- 400 gramów mrożonego szpinaku
- 100 gramów łososia wędzonego na zimno
- 150 gramów serka chrzanowego (np. Almette)
- Sól i czosnek do smaku
Wykonanie:
- Szpinak przekładamy do garnka, wlewamy pół szklanki wody, gotujemy przez kilka minut do miękkości i studzimy
- Następnie nadmiar wody odcedzamy na sitku, solimy i dodajemy płaską łyżeczkę czosnku granulowanego
- Żółtka dodajemy do szpinaku i mieszamy
- Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą szpinakową
- Masę cienko rozsmarowujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia a później pieczemy 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
- Gotowe ciasto szpinakowe wyjmujemy i studzimy, ciasto powinno być wciąż miękkie i sprężyste
- Na placku rozsmarowujemy serek chrzanowy, układamy łososia i całość zawijamy w roladę
- Następnie roladę zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 1 godzinę
- Po tym czasie roladę kroimy na plastry
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz