sty 232019
LoadingDodaj do ulubionych

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem to niebywała przystawka! Nadaje się na każdą porę roku i wyglądała na danie żywcem wyjęte z dobrej restauracji. Nam najlepiej smakuję z dodatkiem serka chrzanowego, ale śmiało można zastosować także inne dodatki.

Czas przygotowania: 30 minut
Porcja na: 3-4 osoby

Składniki:

  • 4 jajka
  • 400 gramów mrożonego szpinaku
  • 100 gramów łososia wędzonego na zimno
  • 150 gramów serka chrzanowego (np. Almette)
  • Sól i czosnek do smaku

Wykonanie:

  • Szpinak przekładamy do garnka, wlewamy pół szklanki wody, gotujemy przez kilka minut do miękkości i studzimy
  • Następnie nadmiar wody odcedzamy na sitku, solimy i dodajemy płaską łyżeczkę czosnku granulowanego
  • Żółtka dodajemy do szpinaku i mieszamy
  • Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą szpinakową
  • Masę cienko rozsmarowujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia a później pieczemy 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
  • Gotowe ciasto szpinakowe wyjmujemy i studzimy, ciasto powinno być wciąż miękkie i sprężyste
  • Na placku rozsmarowujemy serek chrzanowy, układamy łososia i całość zawijamy w roladę
  • Następnie roladę zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 1 godzinę
  • Po tym czasie roladę kroimy na plastry

Smacznego!
#Żona



Rating: 5.0/5. From 11 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar