Dzisiaj proponujemy przepis na klopsiki z kalafiora z dodatkiem sosu jogurtowo-koperkowego. Klopsiki są wyjątkowo chrupiące a złocista skórka pięknie prezentuje się na talerzu.
Czas przygotowania: 60 minut
Porcja na: 4 osoby
Składniki:
Klopsiki:
- 100 gramów kaszy kuskus
- 1 duży kalafior
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- Bułka tarta do panierki
- Olej do smażenia
- Sól i pieprz do smaku
Sos:
- 150 gramów jogurtu typu greckiego
- 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 pęczka koperku
- 1 szczypta cukru
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Kalafiora rozdzielamy na mniejsze różyczki, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości przez około 10-15 min
- Jogurt grecki mieszamy z przyprawami: solą, pieprzem, płaską łyżeczką czosnku granulowanego, szczyptą cukru oraz posiekanym koperkiem
- Kaszę kuskus przygotowujemy według zaleceń z opakowania
- Ugotowany kalafior po ostygnięciu przeciskamy przez prasę, następnie dodajemy kaszę kuskus, posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek, 3 łyżki mąki pszennej, łyżkę masła, jajko, sól i pieprz do smaku
- Formujemy klopsiki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na niewielkim ogniu około 3-4 min z każdej strony
- Podajemy z wcześniej przygotowanym sosem i posypujemy koperkiem
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz