Sprawdź jak zrobić efektowną, galaretkę z kurczakiem, jajkiem i warzywami.
Czas przygotowania: 3 godziny + czas na tężenie
Ilość porcji: 12
Składniki:
- 2 litry wody
- 1 kurczak (cały)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1/4 selera
- 50 gramów żelatyny
- 1/3 puszki groszku
- 4 jajka
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Marchewkę, pietruszkę oraz seler obieramy i przekładamy do garnka
- Dokładamy cebulę oraz umytego kurczaka i zalewamy 2 litrami wody, gotujemy przez około 2 godziny
- Po tym czasie bulion przecedzamy, doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku
- Następnie odmierzamy 1,5 litra gorącego bulionu, dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia
- Kurczaka obieramy i dzielmy na mniejsze kawałki które będziemy wkładać do przygotowanych foremek (np. szklanek lub plastikowych kubeczków)
- Dodatkowo do kubeczków dodajemy kawałki ugotowanego jajka, groszek, pokrojoną marchewkę z bulionu oraz inne produkty według upodobań
- Przygotowane formy zalewamy bulionem z żelatyną i wstawiamy do lodówki na kilka godzin
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz