Mamy dla Was ciekawy przepisz na obiad z mięsem mielonym w roli głównej – pyszne klopsiki z kaszą jaglaną. Obecność kaszy sprawia, że klopsiki są treściwe i bardzo smaczne. Danie to nie wymaga dużego nakładu pracy, każdy wykona je szybko w swojej kuchni. Smacznego!
Czas przygotowania: 60 minut
Porcja na: 3-4 osoby
Składniki:
- 500 gramów mięsa mielonego z szynki wieprzowej
- Woreczek kaszy jaglanej
- 1 marchewka
- 1/2 papryki czerwonej
- Sól, pieprz, czosnek granulowany, bazylia
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną gotujemy według zaleceń producenta
- Paprykę kroimy w drobną kostkę
- Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach
- Mięso mielone, paprykę, marchewkę, ugotowaną kaszę jaglaną oraz przyprawy umieszczamy w misie, a następnie całość wyrabiamy ręcznie
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Z masy formujemy klopsiki i układamy na papierze do pieczenia
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut (środkowy poziom piekarnika)
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz