paź 292022
LoadingDodaj do ulubionych

Chleb cukiniowy ma delikatną skórkę i wilgotne wnętrze, można go podać na śniadanie lub kolację, smakuje idealnie z dżemem i masłem.

Czas przygotowania: 90 minut
Porcja na: 1 bochenek (forma 26x12cm)

Składniki:

  • 300 gramów cukinii
  • 250 gramów mąki pszennej
  • 80 gramów mąki ziemniaczanej
  • Sok z połowy cytryny
  • 80 gramów cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 150 ml mleka
  • Szczypta soli
  • 1 Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 Łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie:

  • Cukinie obieramy i ściermy na tarce o grubych oczkach, przekładamy na sito i odsączamy nadmiar wody
  • W misce łączymy cukinie, mleko, olejek, sok z cytryny oraz sól
  • Do masy dodajemy mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz sodę, mieszamy łyżką
  • Ciasto odstawiamy na 10 min aby odpoczęło
  • Dno formy smarujemy masłem, następnie przelewamy ciasto
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, środkowy poziom) pieczemy przez 45-50 minut
  • Przed końcem pieczenia sprawdzamy czy ciasto jest upieczone za pomocą wykałaczki, jeśli jest jeszcze surowe, wydłużamy czas pieczenia o kilka minut.

Smacznego!
#Żona



Rating: 5.0/5. From 5 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar