Przepis na łatwe w przyrządzeniu ciastka z dodatkiem masła orzechowego i białej czekolady. Słodko słony smak ciasteczek zachwyci każdego. Smacznego!
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: około 20 ciasteczek
Składniki:
- 320 granów mąki pszennej
- 200 gramów miękkiego masła
- 180 gramów masła orzechowego
- 100 gramów białej czekolady
- 150 gramów cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Precle do dekoracji
Wykonanie:
- Miękkie masło mieszamy łyżką z masłem orzechowym, następnie dodajemy jajka i również mieszamy, na końcu dodajemy cukier i ponownie mieszamy
- W osobnej misce łączymy razem mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną
- Suche składniki oraz pokrojoną w kostkę czekoladę wsypujemy do masy i całość mieszamy łyżką, a na końcu zagniatamy ręką
- Formujemy kulki jak na zdjęciu, rozpłaszczamy i układamy precelki
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut (środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu)
Smacznego!
#Żona