Dziś przepis na proste w przygotowaniu tradycyjne pierożki drożdżowe z dwoma rożnymi farszami. Jest to danie, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole!
Czas przygotowania: 120 minut
Ilość porcji: Około 40 pierożków (20 po każdym rodzaju)
Składniki:
Farsz mięsny:
- 400 gramów mięsa z łopatki wieprzowej
- 2 łyżki oleju
- Sól, pieprz, przyprawa do mięsa
Farsz kapusta z grzybami:
- 400 gramów kiszonej kapusty
- 250 gramów pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżeczka cukru
- Sól i pieprz
Ciasto:
- 500 gramów mąki pszennej (typ 650)
- 250 mililitrów mleka
- 2,5 łyżki oleju
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 20 gramów świeżych drożdży
- 1 jajko do posmarowania
Wykonanie:
Farsz mięsny:
- Do garnka dodajemy 2 łyżki oleju, następnie pokrojone mięso, łyżeczkę przyprawy do mięsa i dusimy przez 40 minut
- Po tym czasie mięso mielimy w blenderze na drobną masę do której dolewamy wywar po gotowaniu, całość doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku
- Jeśli zmielone mięso wyjdzie za suche dolewamy łyżkę wody oraz oleju i próbujemy
- Na koniec mięso doprawiamy solą oraz pieprzem
Farsz kapusta z grzybami:
- Kapustę kiszoną odciskamy z soku, drobno siekamy, zalewamy szklanką wody i gotujemy około 30 minut
- Po ugotowaniu kapustę dobrze odciskamy z wody i przekładamy do misy
- Pieczarki oraz cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy osobno na patelni a po usmażeniu dokładamy do kapusty
- Farsz doprawiamy solą, pieprzem oraz łyżeczką cukru, mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia
Ciasto:
- Pokruszone drożdże rozrabiamy z częścią letniego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na 10 minut
- Do zaczyny drożdżowego dodajemy pozostałe składniki na ciasto, wyrabiamy ręcznie lub robotem kuchennym
- Kiedy ciasto nabierze sprężystości, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut
- Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę i wyrabiamy podsypując mąką, dzielmy na 2 cześć i ponownie odstawiamy na 15-20 minut
- Ciasto wałkujemy na płaty o grubości około 3 mm, wykrawamy okręgi za pomocą dużej szklanki i nakładamy farsz na przemian mięsny i kapusta z grzybami(1 łyżka na pieroga)
- Pierogi lepimy sklejając brzegi i układamy na blaszy pokrytej papierem do pieczenia
- Brzegi pierogów dekorujemy widelcem i smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem
- Tak przygotowane pierogi pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz