Połączenie drożdżowych placuszków z wędzonym łososiem i kremowym serkiem to idealna przekąska na każde przyjęcie. Koniecznie wypróbujecie nasz niezawodny przepis na pyszne bliny.
Czas przygotowania: 120 minut
Ilość porcji: około 30 sztuk
Składniki:
Ciasto:
- 250 gramów mąki pszennej (typ 450)
- 100 gramów mąki gryczanej (zmielona i przesiana kasza gryczana biała)
- 25 gramów świeżych drożdży
- 400 mililitrów mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- 3/4 łyżeczki soli
Dodatki:
- 100 gramów wędzonego łososia
- 150 gramów serka śmietankowego (np. Almette)
Wykonanie:
- Drożdże zalewamy 150 mililitrami ciepłego mleka i mieszamy, następnie dodajemy cukier oraz 2 łyżki mąki pszennej
- Zaczyn pozostawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę (żółta dodamy w kolejnym etapie)
- Zaczyn mieszamy z resztą składników na ciasto, następnie dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę
- Bliny smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju, przez kilka minut
- Usmażone bliny smarujemy kremowym serkiem, na wierzchu układamy kawałki łososia wędzonego, całość dekorujemy natką pietruszki
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz