Sprawdzony przepis na bułeczki drożdżowe z szynką i serem. Smacznego!
Czas przygotowania: 60 minut + 60 minut wyrastanie
Ilość porcji: 3-4 osoby
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 1 jajko
- 250 ml ciepłego mleka
- 7g suchych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 6 łyżek ketchupu
- 200g sera żółtego
- 200g szynki lub salami
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na ciasto (mąka, jako, ciepłe mleko, drożdże, sól, cukier) umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy za pomocą mieszadła typu hak około 10-15min lub wyrabiamy ręcznie
- Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę
- Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, każdą wałkujemy na kształt prostokąta
- Na oba placki nakładamy po 3 łyżki ketchupu i rozsmarowujemy
- Następnie nakładamy szynkę oraz ser (jak na zdjęciach)
- Boki ciasta zawijamy do środka
- Kroimy na mniejsze bułeczki
- Bułeczki układamy na papierze do pieczenia, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz