Lip 142018

Przepis na smaczne ryżowe placki.

Czas przygotowania: 45 minut
Porcja na: 3-4 osoby

Składniki:

  • 300-400 gramów ryżu
  • Mięso wieprzowe gulaszowe 400 gramów
  • Jedno jajko
  • 3 łyżki mąki
  • Olej i bułka tarta
  • Przyprawy: sól i pieprz

Wykonanie:

  • Ryż gotujemy do miękkości około 15 minut
  • Mięso podsmażamy w garnku, dodajemy trzy łyżki oleju i dusimy przez 30 minut
  • Następnie mięso mielimy w blenderze na bardzo drobną masę
  • Mięso, mąkę oraz jajko dodajemy do ugotowanego ryżu i zagniatamy na jednolitą masę
  • Formujemy placuszki które obtaczamy w bułce tartej a następnie smażymy na patelni do uzyskania złotego koloru

Placki podajemy z śmietaną lub sosem czosnkowym.

Smacznego!
#Żona



Ocena: 4.8/5 (Ilość głosów: 5).
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar