Większość z nas kojarzy kuchnię włoską z pizzą i spaghetti. Typową i tradycyjną potrawą włoską są także gnocchi, które przypominają nasze polskie kopytka. Te delikatne kluseczki doskonale komponują się z pesto z orzechów włoskich, które wykonamy samodzielnie w domu.
Czas przygotowania: 90 minut
Porcja na: 3-4 osoby
Składniki:
Gnocchi:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 300 gramów mąki pszennej (typ 650)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- Pół dużego pęczka natki pietruszki
- Sól oraz pieprz do smaku
Pesto:
- 120 gramów orzechów włoskich
- Pół dużego pęczka natki pietruszki
- Pół łyżeczki czosnku suszonego
- 120 ml oliwy z oliwek
- 40 gramów tartego ser np. Grana Padano
Wykonanie:
Gnocchi:
- Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach przez 25 minut, we wrzącej osolonej wodzie
- Kiedy ziemniaki będą już miękkie wyciągamy je z wody, odparowujemy i obieramy jeszcze gorące trzymając przez ściereczkę aby się nie poparzyć
- Gorące ziemniaki przeciskamy przez prasę, dodajemy: mąkę, jajka, sól i pieprz a następnie zagniatamy
- Jeśli ciasto za bardzo się lepi dodajemy więcej mąki
- Wyrobione ciasto dzielimy na 3 porcje odpowiednio na każdy kolor gnocchi: czerwony, żółty i zielony
- Aby uzyskać czerwone gnocchi dodajmy 2 łyżki koncentratu pomidorowego i znów zagniatamy aż ciasto uzyska jednorodny kolor
- Do czerwonych gnocchi dodajmy też porcję mąki aby zbilansować dodatkową wodę w koncentracie
- Aby uzyskać zielone gnocchi dodajemy pół drobno pokrojonego dużego pęczka natki pietruszki i ponownie zagniatamy ciasto
- Ostatnią porcję pozostawiamy bez dodatków w ten sposób uzyskujemy żółte gnocchi
- Ze wszystkich kolorów gnocchi formujemy wałki, kroimy na małe kluski i robimy w nich rowki widelcem obtoczonym w mące
- Gotowe kluski gotujemy w wrzącej osolonej wodzie przez około 5 minut
Pesto:
- Orzechy włoskie obieramy z łupin i podsmażamy na suchej patelni przez kilka minut
- Gdy orzechy ostygną to łączymy je razem z natką pietruszki, oliwą oraz czosnkiem suszonym, a następnie drobno miksujemy w blenderze
- Gotowe pesto doprawiamy i łączymy z ugotowanym gnocchi, na koniec posypujemy tartym serem Grana Padano
Smacznego!
#Mąż