Przepis na ciabattę jest idealny gdy zaczynamy przygodę z pieczeniem pieczywa. Ciabatta z wierzchu ma lekko chrupiącą skórkę, a w środku jest mięsista i pełna dziurek.
Czas przygotowania: 60 minut + 14 godzin na dojrzewanie
Porcja na: 16 małych ciabbat
Składniki:
1. Zaczyn (typu Biga):
- Mąka pszenna 180 gramów (typ 650)
- Woda 110 gramów
- Drożdże świeże 1 gram
2. Ciasto:
- Mąka pszenna 720 gramów (typ 650)
- Woda 520 gramów
- Sól 20 gramów
- Drożdże świeże 10 gramów
Wykonanie:
3. Zaczyn:
- Łączymy drożdże wodą i odstawiamy na chwilę aż zaczną działać
- Mieszamy wszystkie suche składniki na zaczyn i dodajemy do nich rozpuszczone drożdże
- Wyrabiamy ciasto ręcznie lub w mikserze planetarnym aż do połączenia składników
- Odstawiamy wyrobione ciasto na zaczyn przykryte folią aluminiową na około 12-16 godzin
4. Gotowe ciasto:
- Dodajemy drożdże do 1/3 wody, mieszamy i odstawiamy na chwilę aż zaczną działać
- Suche składniki mieszamy i dodajemy do nich drożdże oraz pozostałą cześć wody
- Ciasto wyrabiamy w mikserze planetarnym lub ręcznie do momentu tworzenia jednorodnej masy a następnie porcjami dodajemy ciasto z zaczynu
- Na początku ciasto może wydawać się za lepkie jednak z czasem nabierze sprężystości
- Pracując z ciastem na ciabattę warto obficie posypać mąką ręce oraz stolnicę gdyż mocno się klei
- Gotowemu ciasto pozwalamy odpocząć przez około godziny po czym składamy je kilka razy i zostawiamy ponownie na godzinę
- Następnie ciasto dzielmy na kilka porcji, każdy kawałek rozciągamy rękami na kształt kwadratu, kroimy na bułeczki po około 10 gramów i wykładamy na papier do pieczenia
- Można nadać bułeczką bardziej okrągły kształt jednak w oryginale są one tylko cięte
- Przygotowanym bułeczką pozwalamy finalnie wyrosnąć przez około godzinę
- Ciabatty ustawiamy w piekarniku na poziomie jeden niżej niż środkowy i nastawiamy piekarnik na 230 stopni
- Pieczemy (grzałka góra i dół) przez około 35 minut bez termoobiegu, w zaparowanym wcześniej wodą piekarniku
- Gotowe bułeczki wyciągamy i pozwalamy im ostygnąć
#Mąż
Dodaj komentarz