Klasyczna lasagne z mięsem mielonym, sosem beszamelowym i oczywiście serem. Oto przepis na najlepszą lasagne jaką kiedykolwiek jadłeś!
Czas przygotowania: 120 minut
Porcja na: 4 osoby, 1 naczynie 25×25 centymetrów
Składniki:
Farsz:
- 500 gramów mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 150 gramów boczku wędzonego
- 400 gramów pomidorów z puszki
- 250 gramów makaronu do Lasagne
- 50 gramów sera Grangusto
- 2 białe cebule
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 0,5 szklanki wody
- 4 łyżki oleju
- 2 suszone papryczki chilli
- 1 łyżeczka cukru
- Tarta mozzarella do posypania
Sos beszamelowy:
- 600 mililitrów mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki masła
Wykonanie:
Farsz:
- Cebulkę kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, dodajemy 4 łyżki oleju i podsmażamy, po kilku minutach dodajemy boczek pokrojony w kostkę i dalej podsmażamy
- Przesuwamy wszystko na bok garnka i partiami wkładamy mięso, obsmażamy i mieszamy wszystkie składniki
- Wlewamy szklankę białego wina, gotujemy przez kilka minut, następnie dodajemy 0,5 szklanki wody, pomidory z puszki, 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczkę cukru oraz 2 całe papryczki chilli
- Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę, doprawiamy solą i następnie bez przykrycia 15 minut
- Po skończonym gotowaniu wyjmujemy papryczki chilli
Sos beszamelowy:
- 4 łyżki masła rozpuszczamy w garnku, dodajemy 3 łyżki mąki i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy porcjami 600 mililitrów mleka
- Masło z mlekiem podgrzewamy ciągle mieszając przez kilka minut aż zgęstnieje, na koniec doprawiamy solą
Lasagne:
- Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (góra-dół bez termoobiegu)
- Spod naczynia żaroodpornego (25×25 centymetrów) smarujemy masłem, pokrywamy sosem beszamelom i układamy płaty lazanii
- Na płatach lasagne rozprowadzamy warstwę sosu mięsnego, następnie polewamy sosem beszamelowym i posypujemy lekko serem Grangusto, te czynności powtarzamy kilkukrotnie
- Wierz lasagne posypujemy tartą mozzarellą i pieczemy przez 45 minut
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz