Wspaniałą kompozycja ryżu jaśminowego oraz łososia uwiedzie Cię niesamowitym smakiem i aromatem. Całość dania dopełnia cebulka i ser feta, oblana kremowym sosem z dodatkiem migdałów.
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 3-4 osoby, 1 forma 30×20
Składniki:
- 300 gramów Bio ryż jaśminowy (Polskie Młyny)
- 350 gramów łososia
- 1 cebula
- 6 plasterków żółtego sera
- 3 łyżki śmietany
- 30 gramów płatków migdałowych
- 1 jajko
Wykonanie:
- Cebule kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na patelni na złoty kolor
- Ser feta kroimy w kostkę
- Łososia kroimy w kostkę, solimy i skrapiamy sokiem z cytryny
- Ryż jaśminowy gotujemy do miękkości
- Śmietanę mieszamy z jakiem, do całości dodajemy płatki migdałowe
- Do naczynia żaroodpornego dodajemy ugotowany ryż, cebulkę oraz ser feta wszystko razem mieszamy, na wierzchu układamy kawałki łososia, całość zalewamy sosem i przykrywamy plasterkami żółtego sera
- Zapiekamy przez 40 min w temperaturze 180 stopni
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz