Przepis na klasyczne danie w zupełnie nowej odsłonięcie – pyszne klopsiki owionięte plastrami wędzonego boczku. Klopsiki proponujemy podać z prostą sałatką z ogórka zielonego i prażonych nasion słonecznika, taka kompozycja zaskoczy wszystkich domowników, musisz koniecznie wypróbować. Smacznego!
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 3 osoby
Składniki:
Klopsiki:
- 500 gramów mięsa mielonego z indyka
- 100 gramów wędzonego boczku w plastrach
- 125 gramów sera mozzarella (1 kulka)
- Jedna bułka
- Sól, pieprz do smaku
Sałatka:
- 3 ogórki
- 30 gramów nasion słonecznika
- Sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Klopsiki:
- Bułkę zalewamy wodą i pozostawiamy na 15 minut, następnie odsączmy nadmiar wody
- Do mięsa mielonego dodajemy sól, pieprz oraz nasączoną bułkę, całość mieszamy
- Mozzarelle kroimy w kostkę
- Z niewielkiej ilości mięsa formujemy placuszek, na środek kładziemy kawałek mozzarelli, a następnie formujemy klopsik
- Klopsiki owijamy cienkimi plastrami wędzonego boczku i przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy przez 40 minut w temperaturze 170 stopni
Sałatka:
- Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i solimy do smaku
- Nasiona słonecznika prażymy na rozgrzanej patelni
- Ogórka posypujemy prażonymi nasionami słonecznika
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz