Dziś mamy dla Was przepis na pyszne mleczno-maślane bułeczki z dodatkiem miodu. Najlepiej smakują na ciepło, zaraz po upieczeniu. Smacznego!
Czas przygotowania: 120 minut
Porcja na: 16 bułeczek
Składniki:
- 500 gramów mąki pszennej (typ 450)
- 200 gramów ciepłego mleka
- 1 jajko + 1 do smarowania
- 50 gramów miodu
- 60 gramów roztopionego masła
- 7 gramów suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
- Wszystkie składniki dodajemy je do dużej misy i wyrabiamy przez kilka minut
- Wyrobione ciasto powinno być miękkie i elastyczne
- Następnie ciasto przekładamy w ciepłe miejsce i pozwalamy mu wyrosnąć przez około 60 minut
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje i formujemy z nich bułeczki które układamy na blacie pokrytym papierem
- Przygotowanym porcją pozwalamy jeszcze wrosnąć przez około 30 minut
- Tuż przed pieczeniem smarujemy wierzch bułeczek roztrzepanym jajkiem
- Bułeczki pieczemy w piekarniku nastawionym na 180° bez termoobiegu przez około 20 minut
- Bułki wyciągamy gdy zaczną nabierać brązowego koloru
- Po wyjęciu z piekarnika bułki możemy posmarować roztopionym masłem
Smacznego!
#Żona
Pozdrawiam serdeczni!