sty 032023
LoadingDodaj do ulubionych

Dzisiaj przepis na placki z jabłkami czyli racuchy, z ciasta bez dodatku drożdży. Szybkie do zrobienia i tak samo szybko znikają z talerza. Jako dodatek proponujemy sos malinowy.

Czas przygotowania: 45 minut
Porcja na: 3-4 osoby – około 16 placków

Składniki:

Racuchy:

  • 2 jajka
  • 250 gramów ciepłego mleka
  • 250 gramów mąki pszennej
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej + pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru lub syropu daktylowego
  • 3 duże jabłka

Sos:

  • 100-200 grama mrożonych maliny
  • Łyżka cukru pudru

Wykonanie:

Racuchy:

  • Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach
  • Do miski dodajemy jaka oraz mleko, miksujemy
  • Następnie dodajemy: mąkę, proszek, sodę oczyszczoną, syrop lub cukier, miksujemy
  • Na koniec dodajemy starte jabłka i mieszamy
  • Placki smażmy na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru

Sos:

  • Mrożone maliny dodajemy do garnka i podgrzewamy kilka minut
  • Dosypujemy łyżkę cukru pudru i gotujemy klika minut

Gotowe placki polewamy sosem malinowym lub posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
#Żona




Rating: 5.0/5. From 11 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar