Dziś zachęcamy Was do wypróbowania przepisu na pyszne cynamonowe bułeczki. Proste do przygotowania, mięciutkie i rozpływające się w ustach. Idealne na podwieczorek, do kawy jak i na drugie śniadanie.
Czas przygotowania: 120 minut
Ilość porcji: 15-20 bułeczek
Składniki:
Ciasto:
- 500 gramów mąki pszennej (typ 650)
- 250 mililitrów mleka
- 60 gramów cukru
- 20 gramów świeżych drożdży
- 1 jajko
- 70 gramów masła
- Szczypta soli
- 1 jajko i 2 łyżki mleka do smarowania
Nadzienie:
- 15 gramów cynamonu
- 50 gramów masła
- 80 gramów cukru
Sos serowy:
- 80 gramów serka kremowego
- 70 gramów cukru pudru
- 20 gramów masła
Lukier:
- 1,5 łyżki wody
- 60 gramów cukru pudru
Wykonanie:
Ciasto:
- Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier oraz 3 łyżki mąki
- Zaczyn mieszamy i pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia
- Pozostałą mąkę wsypujemy do misy, następnie dodajemy jajko, sól, miękkie masło oraz zaczyn, całość wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota planetarnego aż ciasto będzie miękkie i sprężyste (około 10 minut)
- Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny
Nadzienie:
- Masło roztapiamy, a cukier mieszamy z cynamonem
Sos serowy:
- Wszystkie składniki mieszamy razem a następnie ubijamy mikserem
Lukier:
- Cukier puder rozcieramy z wodą
Składanie:
- Po wyrośnięciu ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy, smarujemy masłem i posypujemy cukrem z cynamonem
- Ciasto zwijamy w roladę i kroimy na mniejsze części
- Bułeczki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- Pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia
- Jajko mieszamy z mlekiem i smarujemy nim bułeczki
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut
- Połowę lekko ciepłych bułeczek polewamy lukrem, a druga część sosem serowym
Smacznego!
#Żona