Ciepłe drożdżówki z jabłkami smakują rewelacyjnie. Ciasto jest miękkie, puszyste i po brzegi wypełnione nadzieniem.
Smacznego!
Czas przygotowania: 120 minut
Ilość porcji: 5 osób
Składniki:
Ciasto:
- 500 gramów mąki pszennej
- 150 gramów ciepłego mleka
- 100 gramów miękkiego masła
- 2 łyżki cukru
- 7 gramów suchych drożdży
- 2 jajka
Nadzienie:
- 5 dużych jabłek (po obraniu około 600 gramów)
- 2 łyżki syropu daktylowego lub cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 szklanki wody
Wykonanie:
Nadzienie:
- Jabłka kroimy w kostkę i przekładamy do garnka, dodajemy wode, cynamon, syrop daktylowy lub cukier
- Gotujemy mieszając na średniej mocy przez 10-15 minut(bez przykrycia)
Ciasto:
- Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie robota planetarnego i wyrabiamy za pomocą mieszadła typu hak około 15 minut na niskich obrotach
- Ciasto można również wyrabiać ręcznie do momentu aż przestanie kleić się do rąk
- Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia
- Po tym czasie ciasto wyrabiamy jeszcze przez chwilę
- Ciasto dzielimy na kilka porcji i każdą z nich wałkujemy na kształt prostokąta
- Następnie wycinamy mniejsze prostokąty i nacinamy jak na zdjęciu
- Na prostokąty nakładamy nadzienie i zawijamy
- Przed pieczeniem można posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem żeby miały bardziej złocisty kolor
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 16-20 minut (bez termo obiegu, na środkowym poziomie piekarnika, kontrolujemy proces pieczenia)
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz